Flytte Hjemmefra
 

A conto

Skrevet af Emilie d. 31-10-2011 kl. 14:49

A conto har flere betegnelser, såsom løbende regning, på forskud eller afdragsvis. Det er ikke nødvendigvis ord, man bliver klogere af, men kort sagt så betyder a conto, at du betaler et fastsat beløb på forskud.

Ordet a conto optræder sandsynligvis på nogle af dine regninger. Her kan det være forkortet til a c.

Når du betaler din husleje, vil du ofte også betale dit vand og varme som et a conto beløb samtidigt. Dette a conto beløb, er et ca. tal, som er udregnet på baggrund af den tidligere lejer og/eller er lavet som et skøn på dit forbrug. Det er altså ikke den endelige pris, men et cirka tal på dit forbrug.

Dit forbrug vil blive opgjort cirka en gang om året, og her vil det enkelte firma opgøre, om du har brugt mere, end hvad du har betalt i aconto, og skal betale ekstra, eller om du har brugt mindre, og skal have penge tilbage. Det fungerer faktisk akkurat ligesom SKAT, du kan enten få penge tilbage, eller betale mere hvis du har betalt for lidt i a conto.

A conto varme

Du betaler et cirka a conto beløb i varme hver måned, beløbet kan være lige fra 400-2000, alt efter hvor stor og tæt din lejlighed er, samt dit forbrug.

Her er nogle tips til, at blive på det fastsatte beløb eller måske spare nogle af pengene.

  • Tag kortere bade, eller bad ved en lavere varme
  • Slukke for varmen når du tager på ferie, eller er længere tid væk fra din lejlighed
  • Vask tøj & service ved lavere grader

A conto el

Dit elfirma vurderer, hvor meget dit a conto beløb skal være på, og i samarbejde med dem, vælger du, hvor tit a conto beløbet skal betales. 

Du kan gøre rigtigt mange ting, for at få penge tilbage fra din el regning. El-regningen er nemmere at spare på, end varme-regningen, idet du nemt kan:

  • Huske at slukke for lyset
  • Slukke helt for dit TV, DVD osv. så de ikke står på standby - altså så det røde lys ikke er tændt.
  • Hænge dit tøj til tørre på et tørrestativ i stedet for at bruge tørretumbleren

A conto beløbet på el er meget forskelligt, og afhænger af hvor stort dit forbrug er, og om din lejlighed evt. bliver opvarmet med el radiatorer. Har du mange elektriske apparater ligger du i den høje ende, er du mere til bøger og udeliv, ligger du formentligt i den lave ende.

Vi har set a conto el beløb på 200 til 1400 kr. Du kan kontakte dit elselskab for et skøn på dit elforbrug.

A conto vand

Der er meget forskel på prisen, alt efter hvilken kommune du bor i. Du kan spare rigtigt mange penge på at tænke dig om, når du åbner for vandhanen. Her er et par hurtige fif, som du kan bruge til at spare penge på din vandregning:

  • Sluk for vandet, når du børster tænder
  • Sluk for vandet, når du sæber dig ind i badet, og undgå lange brusebade og badekar.
  • Husk altid at benytte det rigtige skyl, efter et toilet besøg. Der ryger rigtigt mange liter rent drikkevand ud i toilettet.

Tænk over dit forbrug, så sparer du både penge og miljøet for rigtigt meget. Det er alligevel lidt sjovere at bruge 1000 kr. på en bytur eller nyt tøj, end der er at betale en vand, varme eller elregning.

Fik du hjælp? Spred rygtet - del på Facebook:

Læs mere om at flytte hjemmefra:

 
Kommentarer til A conto

Hvis man får en ekstra regning efter årsopgørelsen, hvordan skal man så betale den? Bliver den indregnet i næste års aconto eller bliver den lagt oveni huslejen og hvad, hvis man ikke har råd til at betale den hele på en gang?

- Elisabeth Kirkby D. 12-03-2013 kl. 09:07

Rigtigt lækre tips som kan bruges til noget. Ville dog godt høre om der er nogle regler med fællesarealer angående el, varme og vandforbrug? (F.eks. Fælleskøkkener)

- Theis Jensen D. 08-08-2013 kl. 18:47

Skriv en kommentar til A conto

Vi vil elske hvis du skriver en kommentar!