Flytte Hjemmefra
 

Hvordan vasker man tøj?

Skrevet af Lars Bo Thomsen d. 11-11-2013 kl. 07:46

Der er rigtig mange unge som er vant til, at forældrene har klaret den der med tøjvask.

Når man så flytter hjemmefra, så er det ikke altid lige nemt at komme i gang med bunken af vasketøj, der hurtig vokser sig stor. Der er nogen, der er heldige nok til, at forældre stadigvæk vasker tøjet, men hvis du ikke tilhører den gruppe, eller bare gerne vil være med uafhængig af de gamle, så læs med her.

Sortering

Vasken begynder allerede inden, at man putter det ind i maskinen, nemlig med sortering.

Faktisk er det en god ide at sortere i så mange farver som muligt, men hvis du er alene så kan du helt sikkert ikke fylde vaskemaskinen op på den måde.

Jeg anbefaler, at du sorterer hvidt og meget lyst tøj for sig og andre farver for sig. Pas på med at få noget med i den hvide vask, som ikke skulle have været der. Et par røde sokker gør nemlig hurtigt, at alt det andet er lyserødt. Nyt tøj skal altid vaskes for sig selv og indgår derfor ikke i denne her sortering.

Det meste tøj kan i dag vaskes ved 40 grader, og det vil jeg faktisk anbefale, at du gør. Du skal dog være opmærksom på, at bakterier først dræbes ved 60 grader. Så hvis undertøjet tåler 60grader, så skal det vaskes ved 60 grader.

Husk at læse i tøjet om det overhovedet tåler at blive vasket. Noget tøj tåler kun rensning, og det er derfor ikke en god ide, at du putter det i vaskemaskinen. Andet tøj tåler måske kun skåne, eller ekstra skånevaske og det er altså derfor nødvendigt at kigge i tøjet inden du vasker det fordi ikke alt tøj skal vaske på samme måde.

Vaskeprogram og temperaturer

Når tøjet er kommet i maskinen, så skal du vælge programmet og temperaturen. Hvis det er din egen vaskemaskine, så husk at hver gang du halverer temperaturen, så sparer du halvdelen af den energi, der bruges på at vaske tøjet. En husstand bruger typisk 450kr om året i strøm til at vaske tøj og der er derfor hurtigt lidt penge at spare.

Vaskepulver kan ofte være skyld i allergi, og det kan derfor være en god ide at bruge svanemærket produkter. Skyllemiddel indeholder en del parfume og kan derfor også være skyld i allergi, det kan enden erstattes med eddike, som jo også er meget billigere, eller også kan det helt undlades.

Centrifugering er en meget energieffektiv måde at tørre tøjet på, det er derfor en god ide at holde vaskemaskine på så mange omdrejninger som muligt, da tøjet dermed tørrer meget hurtigere, når det kommer ud.

Når vaskemaskinen er færdig er det en god ide, at tag tøjet ud med det samme, så undgår du at det lugter surt og hjælper også vaskemaskinen med at dufte ren.

Hvis du stadigvæk ikke føler dig helt påklædt, så tag og se videoen herunder, den gennemgår tøjvask meget pædagogisk og forklarer det med illustrationer og speak så alle kan være med.

Videoen er lavet af DressMe.dk

Skriv en kommentar til Hvordan vasker man tøj?

Vi vil elske hvis du skriver en kommentar!