Flytte Hjemmefra
 

Er mobilt bredbånd nok?

Skrevet af Lars Bo Thomsen d. 24-06-2012 kl. 14:12

Flere og flere unge mennesker vælger at købe en mobilt bredbånds forbindelse, da det er en rigtig smart teknologi for f.eks. studerende, som har behov for at kunne koble sig på internettet på skolen, hos studiekammeraterne, osv.

Fordelen ved mobilt bredbånd er, som sagt, at man kan komme på internettet overalt, og at teknologien efterhånden er rimelig stabil og udbredt.

Det meste af Danmark er efterhånden godt dækket af teleselskaberne. Der er dog også nogle ulemper ved forbindelsen, først og fremmest så må man indstille sig på, at der er en forbrugsgrænse på alle abonnementerne, det vil sige at man kun kan hente og sende et vist antal gigabyte om måneden.

Typisk er forbrugsgrænsen omkring de 10 gigabyte, hvilket gør at man ikke bare kan downloade løs. Så henter du store filer som f.eks. film, så skal du nok overveje en anden slags forbindelse end mobilt bredbånd. Har du bare et almindeligt forbrug, hvor du tjekker nyheder, facebook, mails og lign, og sjældent henter større filer, så er mobilt bredbånd typisk rigeligt fint til dig.

Mange unge mennesker spiller computerspil via nettet, som f.eks. Battlefield 3 og Counter-strike. Hvis du vil spille online via en mobil internet forbindelse, så skal du købe en 4G forbindelse, og være sikker på du bor rimelig tæt på en mast. På den måde kan du sagtens spille online spil med gode svartider.

Køber du en almindelig 3G forbindelse, så er svartiderne ikke til online spil, da de ofte vil svinge mellem 200 og 300 ms.

Hvilket selskab er der mest fornuftige at vælge?

Dækningen i Danmark varierer meget fra selskab til selskab. For at forstå hvilket selskab som kan give dig den bedste dækning, må jeg lige forklare dig om, hvordan netværkerne fordeler sig i Danmark.

Der findes 4 teleselskaber, som har licens til at drive mobilt bredbånd netværk i Danmark, det er TDC, Telenor, 3 og Telia. Disse 4 selskaber udlejer så deres netværk til mindre selskaber, som f.eks. M1, Telmore, OiSTER, osv. Det er den generelle opfattelse, at TDC nok har den bedste dækning i Danmark, altså køber du TDC, eller en forbindelse via et af de selskaber som kører via deres netværk, så er der størst chance for du bliver tilfreds. Disse selskaber kører på TDC´s netværk:

  • M1
  • Telmore
  • Fullrate
  • Onfone
  • Unotel

3´s netværk er næsten lige så godt som TDC´s, og her er det værd at bemærke at billig-selskabet OiSTER bruger deres netværk. Hos OiSTER kan du typisk få en god forbindelse til rimelige penge.

Telia og Telenor er ved at slå deres netværk sammen, hvilket forhåbentligt kan forbedre deres net betydeligt. Jeg vil dog ikke anbefale, du vælger nogle af selskaberne, eller et selskab som bruger deres netværk.

Begge teleselskaber har haft store problemer med især dækningen, altså i de fleste større byer har forbindelsen kørt fint, men kommer du udenfor byerne, så har forbindelsen virkelig haltet. Af selskaber som kører på deres netværk, kan f.eks. nævnes, Callme, CBB og Bibob.

Mit råd er, at du finder nogle selskaber, som du tror, kan passe godt til dig, og så nærlæser du deres betingelser, og finder det selskab som passer bedst til dine behov. Altså tag stilling til, hvor meget du downloader, hvor du bruger forbindelsen, hvad prisen er, mm.

Hvordan er hastigheden?

At man køber en 32 Mbit forbindelse, er ikke ensbetydende med, at man faktisk får 32 Mbit. Teleselskaberne skriver ”op til” på alle deres hastigheder, og det er fordi at de hastigheder de annoncerer, er hastigheder man kan opnå under optimale forhold. Bruger du forbindelsen ude i Rold skov, så skal du ikke forvente den optimale hastighed, da du befinder dig langt væk fra den nærmeste telemast.

Det afhænger også af, hvor du bruger forbindelsen i forhold til den lokale mast, altså ligger der store bygning i vejen, eller lign, kan det påvirke hastigheden. Bor du centralt i en større by, så vil du typisk opleve at forbindelsen kører enormt fint. Det er sjældent at man kan opleve lav hastighed og forbindelse problemer, men desto længere du kommer fra en by, desto større chance for dårlig dækning og lav hastighed.

Alle teleselskaberne har dækningskort, hvor du kan slå din adresse op, og se deres forventede hastighed. Sammenlign selskaberne inden du køber noget, det kan være du bor i et sort hul i forholdet til dækningen hos det ene netværk, hvilket er rart at vide inden man bestiller.

Hvad med prisen?

Prisen er bestemt fin i forholdet til at være ung og lige flyttet hjemmefra. Typisk kan du finde en god forbindelse, med mindst 10 GB forbrugsgrænse, til omkring 150 kroner om måneden. Ofte kan det også betale sig at kigge efter tilbud, da der ofte er selskaber som har gode tilbud som f.eks. halv pris de første 2 måneder, eller lign.

Dette indlæg er skrevet af Jesper Sølund fra mobiltbredbandguide.dk

Jeg håber, at du er blevet klogere på, om mobilt bredbånd er noget for dig eller ej. Du skal være velkommen til at skrive en kommentar, hvis du har et spørgsmål, så skal jeg gøre mit for at hjælpe dig. Er du overbevist om, at du skal have mobilt bedbånd, kan du her se en prisoversigt over mobilt bredbånd.

Skriv en kommentar til Er mobilt bredbånd nok?

Vi vil elske hvis du skriver en kommentar!